Mrkev je všude dostupná zelenina, které máme v Čechách dostatek. Kromě toho, že je zdravá, dietní a dobře stravitelná, je taky
dobře skladovatelná a hlavně LEVNÁ :)
Proto není od věci vědět co s ní. Jak jí připravit a co uvařit, aby to dobře vypadalo, dobře chutnalo a pokud možno nezabralo
5 hodin.
Variant jídel z mrkve je opravdu mnoho.
Polévka.
Mrkev se používá jako základní zelenina do spousty polévek. Existuje však i polévka, kde mrkev převládá: mrkvový krém.
V hrnci osmažíme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme nakrájenou mrkev a osmažíme dokud mrkev nezmění barvu na více
zlatavou. Vše zalijeme vývarem do úrovně mrkve a povaříme 20min. Po vychladnutí rozmixujeme. Podáváme ale teplou, tak že je nutné jí přihřát. Typ: když do polévky nepřidáte česnek, bude méně výrazná, ale děti jí budou jíst lépe :) Čas přípravy i s nakrájením 35min.
Příloha.
Miluji jídla v troubě. Pokud máte kvalitní troubu, ušetří Vám spoustu času. Vše nahodím na pekáč, dám do trouby klidně i 3 pekáče najednou, navolím si program, čas, budík, vypnutí i chlazení, a za hodinku mám vše perfektně připraveno.
Mrkev pečená v troubě. Mrkev nakrájíme na proužky, omastíme olejem, posypeme kořením na smaženou zeleninu nebo na francouzské brambory a dáme do trouby na 30 min. Vouala. Perfektní příloha.
Rýže s mrkví. Na pánvičce osmažíme 1 nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Nešetřete olejem, mrkev má být spíše mastnější než sušší. Mrkve musí být stejně jako rýže, prostě poměr 1 ku 1. Až mrkev chytí zlatavou barvu, přidáme na pánvičku uvařenou rýži. Vše zamícháme a osmažíme ještě trochu. Hotovo. Naše děti tuto přílohu milují.
Salát.
Nastrouháme mrkev na jemném struhadle. A dál podle toho, co máte rádi.
Pro dětí: osladíte, přidáte citronovou šťávu a trochu vody.
Pro milovníky ostrého: přidáme česnek, dochutíme chilli, nakrájíme koriandr a přidáme olivový olej.
Jednoduché, levné, každému podle gusta.
Šťáva.
Extrémně zdravá věc. Má to ale několik háčků. Za prvé, potřebujete pořádný odšťavňovač. Za druhé hrozí, že budete uklízet déle, než dělat šťávu. Za třetí (buďme upřímní) děti to pit nebudou, protože : "Fuj, ono to není z krabice, a je to cítit zeleninou, a není to sladké, a taky v tom cítím vlákna..."
Zkrátka nevděčná, hodně náročná práce. Tak že když už, tak udělat pro sebe, ale rozhodně ne pro děti.
Mrkvový dort.
Receptu je mnoho. Já mám ráda ten, který je skoro jako bábovka: vše smíchám dohromady, hodím do trouby a pak jen promažu krémem. Velmi snadné.
Pro inspiraci recept tady: https://www.apetitonline.cz/recept/mrkvovy-dort-1
Všem přejí dobrou chuť!
Světlana Kapraňová.